NAS چیست؟ تفاوت NAS با SAN

NAS چیست
دسته بندی: مقالات برچسب ها :

دو اصطلاح NAS و SAN می توانند گیج کننده باشند – فناوری آنها شبیه است و بدتر از آن، حروف اختصاری آنها برعکس هم هستند. NAS مخفف “ذخیره سازی متصل به شبکه (stands for network attached storage)” و SAN مخفف “شبکه منطقه ذخیره سازی ( stands for storage area network.)” است. هر دو با هدف فراهم کردن دسترسی به داده های ذخیره شده برای کاربران متعدد به طور همزمان توسعه یافته اند. اما، آنها در نحوه دستیابی به این هدف کاملاً متفاوت عمل می کنند.

چکیده

NAS یک دستگاه ذخیره سازی واحد است که فایل ها را از طریق اترنت ارائه می دهد و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه است. راه اندازی دستگاه های NAS برای کاربران خانگی یا مشاغل کوچک آسان تر است.

SAN یک شبکه بهم پیوسته از چندین دستگاه است که از نظر راه اندازی و مدیریت پرهزینه و پیچیده تر است. SAN برای شرکت های بزرگتر مناسب تر است و نیاز به مدیریت توسط کارکنان IT دارد.

در ادامه، ما به بررسی دقیق تفاوت های NAS و SAN خواهیم پرداخت تا به شما در تصمیم گیری آگاهانه در مورد اینکه کدام راه حل برای نیازهای ذخیره سازی شما مناسب تر است، کمک کنیم.

NAS چیست؟

NAS یک دستگاه یا مجموعه دستگاه‌هایی با ظرفیت ذخیره‌سازی اطلاعات بالا است که خدمات ذخیره‌سازی داده مبتنی بر فایل را به دیگر دستگاه‌ها در شبکه ارائه می‌دهد. NAS معمولا دارای یک رابط کاربری ساده بر پایه وب یا مشتری (کلاینت) است و همچنین از سرویس‌هایی مانند «همگام‌سازی پشتیبان ترکیبی» شرکت کیونپ (QNAP) یا «پشتیبان‌گیری هایپر» شرکت سینولوژی (Synology) جهت مدیریت فایل‌های شما بهره می‌برد. به عبارت دیگر، NAS مترادف با اشتراک‌گذاری آسان فایل است.

NAS به طور اساسی به عنوان یک دستگاه مستقل کار می‌کند که به شبکه متصل شده و دسترسی اشتراکی به فایل‌ها و پوشه‌ها را فراهم می‌سازد. حجم‌های ذخیره‌سازی NAS برای کاربر به صورت درایوهای قابل نصب بر روی شبکه نمایش داده می‌شوند. فایل‌های قابل دسترسی معمولا روی یک یا چند هارد دیسک درون NAS قرار داشته و غالبا به صورت آرایه‌های RAID پیکربندی می‌شوند. به طور کلی، هرچه تعداد جایگاه‌های درایو (Bay) در NAS بیشتر باشد، گزینه‌های ذخیره‌سازی بزرگ‌تر و انعطاف‌پذیرتری در اختیار خواهید داشت.

دستگاه NAS

ویژگی‌های NAS

  • دسترسی مبتنی بر فایل: NAS دسترسی مبتنی بر فایل را فراهم می‌کند که برای محیط‌هایی با اولویت بالای همکاری و اشتراک محتوا ایدئال است.
  • سادگی: راه اندازی و رابط کاربری NAS بسیار آسان و کاربرپسند است و آن را برای کاربران با سطوح مختلف دانش فنی قابل استفاده می‌سازد.
  • قابلیت ارتقا: در حالی که می‌توان با اضافه کردن درایوهای بیشتر فضای ذخیره‌سازی NAS را گسترش داد، ممکن است در زمینه عملکرد و مقیاس‌پذیری برای مصارف سازمانی بزرگ محدودیت‌هایی وجود داشته باشد.

نحوه عملکرد NAS

دستگاه NAS خود یک گره شبکه است، شبیه به رایانه‌ها و سایر دستگاه‌های TCP/IP، که هرکدام آدرس IP خاص خود را حفظ می‌کنند. سرویس فایل NAS از شبکه اترنت برای ارسال و دریافت فایل‌ها استفاده می‌کند. این سیستم از پروتکل‌هایی مانند «سیستم فایل شبکه» (NFS) و «بلاک پیام سرور» (SMB) استفاده می‌کند که تبادل بی‌نقص داده بین چندین کاربر را امکان‌پذیر می‌سازد.

سیستم NAS و دستگاه‌های کاربر از طریق شبکه محلی شما متصل می‌شوند – تمام سرویس‌های فایل از طریق اترنت انجام می‌شود.

مزایای NAS

دستگاه‌های NAS برای مدیریت آسان طراحی شده‌اند و آن‌ها را به انتخابی محبوب برای کاربران خانگی، مشاغل کوچک و بخش‌هایی که به دنبال ذخیره‌سازی مرکزی ساده هستند، تبدیل می‌کند. آن‌ها راهی آسان برای دسترسی چندین کاربر در مکان‌های مختلف به داده‌ها ارائه می‌دهند که هنگام همکاری کاربران روی پروژه‌ها یا نیاز به اشتراک اطلاعات، ارزشمند است.

برای کاربران خانگی، اگر در حال حاضر از هارد دیسک‌های خارجی یا ذخیره‌سازی متصل مستقیم استفاده می‌کنید که می‌تواند در برابر خرابی درایو آسیب‌پذیر باشد، ارتقا به NAS تضمین می‌کند که داده‌های شما بهتر محافظت شوند.

برای مشاغل کوچک یا بخش‌ها، نصب NAS معمولاً با تمایل به اشتراک‌گذاری فایل‌ها به صورت محلی و از راه دور، دسترسی به فایل‌ها به صورت ۲۴/۷، دستیابی به افزونگی داده‌ها، امکان جایگزینی و ارتقای هارد دیسک‌ها در سیستم و مهم‌تر از همه، پشتیبانی از ادغام با «ذخیره‌سازی ابری» که مکانی برای پشتیبان‌گیری خودکار ضروری از داده‌ها فراهم می‌کند، هدایت می‌شود.

NAS برای تسهیل همکاری، کنترل‌های دسترسی و مکانیزم‌های امنیتی قدرتمندی را ارائه می‌دهد. علاوه بر این، افراد غیرفنی را قادر می‌سازد تا از طریق یک وب‌سرور تعبیه‌شده بر دسترسی به داده نظارت و مدیریت کنند. افزونگی داخلی آن، که اغلب از طریق پیکربندی‌های RAID به دست می‌آید، انعطاف‌پذیری بالای داده را تضمین می‌کند. این فناوری چندین درایو را در یک واحد منسجم ادغام می‌کند و یک حجم واحد و گسترده را شبیه‌سازی می‌کند که می‌تواند در برابر خرابی تعدادی از درایوهای تشکیل‌دهنده‌اش مقاومت کند.

مزایای NAS

خلاصه مزایای NAS

  • نسبتا ارزان: در مقایسه با برخی راه‌حل‌های ذخیره‌سازی حرفه‌ای، NAS مقرون به صرفه است.
  • راه‌حل مستقل: NAS یک راه‌حل مستقل بوده و نیاز به مدیریت و نگهداری پیچیده ندارد.
  • مدیریت آسان: راه‌اندازی و استفاده از NAS آسان بوده و نیازمند دانش فنی بالایی نیست.
  • دسترسی از راه دور و ۲۴/۷: امکان دسترسی به اطلاعات از راه دور و به صورت ۲۴ ساعته در ۷ روز هفته.
  • طیف گسترده‌ای از سیستم‌ها و اندازه‌ها برای انتخاب: NAS در ابعاد و سیستم‌های مختلفی عرضه می‌شود که می‌توانید با توجه به نیاز خود گزینه مناسب را انتخاب کنید.
  • حجم‌های ذخیره‌سازی مقاوم در برابر خرابی درایو: پیکربندی RAID در NAS، سیستم را در برابر خرابی برخی از درایوها مقاوم می‌سازد و از دست رفتن اطلاعات جلوگیری می‌کند.
  • پشتیبان‌گیری خودکار به دستگاه‌ها و فضای ابری دیگر: NAS امکان تنظیم پشتیبان‌گیری خودکار اطلاعات به دستگاه‌های دیگر یا فضای ذخیره‌سازی ابری را فراهم می‌کند.

محدودیت‌های NAS

نقاط ضعف NAS عمدتاً حول محور مقیاس‌پذیری و عملکرد می‌چرخد. اگر تعداد کاربران بیشتری نیاز به دسترسی داشته باشند، ممکن است سرور با مشکل مواجه شود. در صورتی که بیش از ظرفیت NAS به آن اطلاعات اضافه کنید، ممکن است بتوانید فضای ذخیره‌سازی را افزایش دهید. اما دیر یا زود نیاز به ارتقا به سیستمی قدرتمندتر با پردازنده داخلی بزرگتر، حافظه بیشتر و اتصالات شبکه سریع‌تر و بزرگ‌تر خواهید داشت.

محدودیت دیگر NAS به ماهیت ذاتی اترنت مربوط می‌شود. اترنت داده‌ها را به بسته‌هایی تقسیم می‌کند و آنها را به مقصدشان ارسال می‌کند. با این حال، بسته به ترافیک شبکه یا سایر مشکلات، تأخیرهای بالقوه یا بی‌نظمی در انتقال بسته‌ها می‌تواند تا زمانی که همه بسته‌ها به مقصد برسند و به ترتیب بازگردانده شوند، در دسترس بودن فایل‌ها اختلال ایجاد کند.

اگرچه تاخیرهای جزئی (کند شدن) معمولاً توسط کاربران برای فایل‌های کوچک قابل توجه نیست، اما در حوزه‌های پرمصرف داده مانند تولید ویدیو، جایی که فایل‌های بزرگ در جریان هستند، حتی میلی‌ثانیه‌های تأخیر می‌تواند عملیات را مختل کند، به ویژه جریان‌های کاری ویرایش ویدیو.

 SAN چیست؟

در مقابل NAS، SAN ها برای کاربری‌های با عملکرد بالا و برنامه‌های حیاتی سازمان‌ها طراحی شده‌اند. آن‌ها با اتصال چندین دستگاه ذخیره‌سازی مانند آرایه‌های دیسک یا کتابخانه‌های نوار به یک شبکه اختصاصی که از شبکه محلی اصلی (LAN) جدا است، کار می‌کنند. این جداسازی اطمینان می‌دهد که ترافیک ذخیره‌سازی با ترافیک عادی شبکه تداخل نمی‌کند و منجر به عملکرد بهینه و در دسترس بودن داده می‌شود.

برخلاف NAS، SAN در سطح بلاک کار می‌کند و به سرورها اجازه می‌دهد تا به طور مستقیم به بلوک‌های ذخیره‌سازی دسترسی داشته باشند. این معماری برای کارهای پرمصرف داده مانند مدیریت پایگاه داده، مجازی‌سازی یا ویرایش ویدیو که در آن‌ها تأخیر کم و دسترسی پرسرعت و ثابت ضروری است، بهینه شده است.

دستگاه SANویژگی‌های کلیدی SAN

  • دسترسی در سطح بلاک: SAN ها دسترسی مستقیم به بلوک‌های ذخیره‌سازی را فراهم می‌کنند که برای برنامه‌هایی که نیاز به بازیابی سریع داده با تأخیر کم دارند، سودمند است.
  • عملکرد: SAN ها برای برآوردن نیازهای سختگیرانه برنامه‌های سازمانی طراحی شده‌اند و دسترسی مطمئن و پرسرعت به داده را تضمین می‌کنند.
  • قابلیت ارتقا: SAN ها با اتصال چندین دستگاه ذخیره‌سازی، مقیاس‌پذیری بیشتری را ارائه می‌دهند و آن‌ها را برای مشاغل با نیازهای رو به رشد فضای ذخیره‌سازی مناسب می‌سازند.

چگونه یک SAN کار می کند؟

SAN ترکیبی از سرورها و فضای ذخیره سازی است که از طریق یک اتصال پر سرعت و با تأخیر کم کار می کند. این اتصال امکان برقراری ارتباط مستقیم بین “کانال فیبر” (Fibre Channel – FC) از کاربر به حجم ذخیره سازی را برای ارائه سریع ترین عملکرد ممکن فراهم می کند. برای عملکرد بیشتر، SAN ممکن است به یک شبکه اترنت جداگانه و اختصاصی بین سرور و کاربران نیاز داشته باشد تا ترافیک درخواست فایل را از شبکه FC خارج کند.

با اتصال کاربران، سرور SAN و فضای ذخیره سازی به یک شبکه FC، حجم های SAN به گونه ای ظاهر می شوند و عمل می کنند که گویی یک هارد دیسک به طور مستقیم متصل شده است. ترافیک ذخیره سازی روی FC از مشکلات ناشی از بسته بندی و تأخیر TCP/IP و همچنین هرگونه تراکم در شبکه LAN جلوگیری می کند و بالاترین سرعت دسترسی را برای داده های ذخیره شده حیاتی و رسانه ای تضمین می کند.

مزایای SAN

با توجه به پیچیدگی و هزینه بالاتر نسبت به NAS، SAN عمدتا توسط شرکت‌ها و سازمان‌ها به کار گرفته می‌شود و معمولا نیازمند مدیریت توسط بخش فناوری اطلاعات است.

قدرت اصلی SAN این است که امکان دسترسی مشترک همزمان به فضای ذخیره‌سازی مشترک را فراهم می‌کند که با اضافه کردن کنترل‌کننده‌های ذخیره‌سازی، سرعت آن افزایش می‌یابد. SAN ها برای برنامه‌های کاربردی با مصرف داده بالا بهینه شده‌اند. برای مثال، صدها ویرایشگر ویدیو می‌توانند به طور همزمان به ده‌ها گیگابایت بر ثانیه از فضای ذخیره‌سازی دسترسی داشته باشند بدون اینکه شبکه تحت فشار قرار گیرد.

SAN ها به راحتی با اضافه کردن دستگاه‌های ذخیره‌سازی بیشتر قابل توسعه هستند و آن‌ها را برای نیازهای رو به رشد فضای ذخیره‌سازی مناسب می‌سازند. منابع ذخیره‌سازی را می‌توان از یک مکان مرکزی به طور مؤثر مدیریت و اختصاص داد. SAN ها همچنین معمولاً شامل مکانیزم‌های افزونگی و تحمل خطا برای اطمینان از یکپارچگی و در دسترس بودن داده‌ها هستند.

خلاصه مزایای SAN

  • دسترسی بسیار سریع به داده با تأخیر کم
  • کاهش فشار روی شبکه محلی
  • قابلیت ارتقا تا محدوده اتصال
  • دسترسی بومی (“native”) به فایل‌ها در سطح سیستم عامل
  • اغلب تنها راه‌حل برای برنامه‌های کاربردی پرمتقاضی که نیازمند دسترسی مشترک همزمان هستند

محدودیت‌های SAN

چالش‌های SAN را می‌توان در هزینه و نیاز به مدیریت آن خلاصه کرد. اختصاص و نگهداری از یک شبکه اترنت جداگانه برای درخواست‌های فایل‌های متادیتا و همچنین پیاده‌سازی شبکه FC می‌تواند سرمایه‌گذاری قابل توجهی به همراه داشته باشد. با این حال، SAN اغلب تنها راه برای ارائه دسترسی بسیار سریع به داده برای تعداد زیادی از کاربران است که همچنین می‌تواند برای پشتیبانی همزمان از صدها کاربر مقیاس‌بندی شود.

تفاوت‌های اصلی بین NAS و SAN

 

مقایسه NAS و SAN
ویژگیNASSAN
کاربردمعمولا در خانه‌ها و کسب‌وکارهای کوچک و متوسط استفاده می‌شود.معمولا در محیط‌های حرفه‌ای و سازمانی استفاده می‌شود.
هزینهمقرون‌به‌صرفهگران‌تر
راحتی مدیریتمدیریت آسان‌ترنیاز به مدیریت بیشتر بخش فناوری اطلاعات
نحوه دسترسی به دادهدسترسی به داده‌ها مانند درایو متصل به شبکهدسترسی سرورها به داده‌ها مانند هارد دیسک محلی
سرعتسرعت وابسته به شبکه اترنت TCP/IP محلی، معمولا 1 تا 10 گیگابیت بر ثانیه، اما می‌تواند تا 25 یا حتی 40 گیگابیت بر ثانیه باشد و تحت تاثیر تعداد کاربران همزمان دسترسی به ذخیره‌سازی قرار می‌گیرد.سرعت بالا با استفاده از فیبر کانال، معمولاً از 16 تا 32 گیگابیت بر ثانیه در دسترس است، با این حال استانداردهای جدیدتر می‌توانند تا 128 گیگابیت بر ثانیه بروند.
اتصال شبکهSMB/CIFS، NFS، SFTP و WebDAVفیبر کانال، iSCSI، FCoE
قابلیت ارتقامدل‌های پایین‌رده قابلیت ارتقای بالایی ندارند؛ NASهای رده‌بالا با استفاده از خوشه‌ها یا گره‌های مقیاس‌پذیر تا پتابایت ارتقا می‌یابند.امکان اضافه کردن کنترلرهای ذخیره‌سازی بیشتر یا آرایه‌های ذخیره‌سازی گسترش‌یافته وجود دارد که به مدیران SAN اجازه می‌دهد عملکرد، ذخیره‌سازی یا هر دو را ارتقا دهند.
روش شبکهبه سادگی به شبکه اترنت موجود شما متصل می‌شود.به سادگی به شبکه اترنت موجود شما متصل می‌شود.
محدودیت تک نقطه شکستسیستم‌های ابتدایی اغلب دارای یک نقطه شکست واحد مانند منبع تغذیه هستند.شبکه و سیستم‌هایی با تحمل خطا و عملکرد افزونگی.
محدودیت‌هادچار مشکلات عمومی اترنت می‌شود.رفتار در محیط‌های کنترل‌شده و اختصاصی قابل پیش‌بینی‌تر است.

انتخاب راهکار مناسب

هنگام انتخاب بین یک دستگاه NAS یا یک SAN، ممکن است مفید باشد که به این موضوع این‌گونه فکر کنید: NAS راه‌اندازی آسان، مدیریت ساده و برای کاربردهای عمومی عالی است. در همین حال، راه‌اندازی و مدیریت یک SAN می‌تواند چالش‌برانگیزتر باشد، اما اغلب تنها راه برای در دسترس قرار دادن ذخیره‌سازی مشترک برای برنامه‌های حیاتی و با عملکرد بالا است.

انتخاب بین یک دستگاه NAS و یک SAN به درک نیازهای ذخیره‌سازی و حجم کاری خاص شما بستگی دارد. NAS برای محیط‌هایی که اولویت آن‌ها اشتراک‌گذاری مشارکتی و مدیریت ساده است، انتخابی عالی است. در مقابل، زمانی که عملکرد و مقیاس‌پذیری در اولویت قرار دارند، به ویژه برای کسب‌وکارهایی که با برنامه‌های کاربردی با حجم داده بالا سروکار دارند، SAN درخشش پیدا می‌کند.

قابل ذکر است در سال های اخیر و با پیشرفت تکنولوژی،  NAS و SAN ها با قابلیت ها و امکانت بیشتری از گذشته ظاهرا شده اند.

در نهایت، تصمیم‌گیری باید بر عواملی مانند بودجه، رشد پیش‌بینی‌شده، نیازهای حجم کاری و تخصص تیم فناوری اطلاعات شما متکی باشد. دستیابی به تعادل مناسب بین سهولت استفاده، عملکرد و قابلیت ارتقا به این موضوع کمک می‌کند که راه‌حل ذخیره‌سازی انتخاب‌شده شما به طور یکپارچه با اهداف‌تان همسو شود.

سوالات متداول

  • NAS چیست؟

NAS مخفف “ذخیره‌سازی متصل به شبکه” است. NAS یک دستگاه ذخیره‌سازی واحد است که از طریق اترنت به ارسال فایل‌ها می‌پردازد و نسبتا ارزان است. راه‌اندازی دستگاه‌های NAS برای کاربران خانگی یا مشاغل کوچک آسان‌تر است.

  • SAN چیست؟

SAN مخفف “شبکه منطقه ذخیره‌سازی” است. SAN شبکه‌ای متشکل از چندین دستگاه است که راه‌اندازی و مدیریت آن گران‌تر و پیچیده‌تر است. SAN برای مشاغل بزرگ‌تر مناسب‌تر است و نیازمند مدیریت توسط بخش فناوری اطلاعات است.

  • NAS چگونه کار می‌کند؟

خود دستگاه NAS یک گره شبکه است، شبیه رایانه‌ها و سایر دستگاه‌های TCP/IP. هر کدام از این دستگاه‌ها دارای یک آدرس IP خاص هستند. سرویس فایل NAS از شبکه اترنت برای ارسال و دریافت فایل‌ها استفاده می‌کند. این سیستم از پروتکل‌هایی مانند NFS (سیستم فایل شبکه) و SMB (بلاک پیام سرور) برای تبادل روان داده بین کاربران متعدد استفاده می‌کند.

  • SAN چگونه کار می‌کند؟

SAN ترکیبی از سرورها و فضای ذخیره‌سازی است که روی یک اتصال پرسرعت و با تأخیر کم کار می‌کند. این اتصال امکان برقراری ارتباط مستقیم “کانال فیبر” (FC) را از کاربر به حجم ذخیره‌سازی برای ارائه سریع‌ترین عملکرد ممکن فراهم می‌کند. برای عملکرد بیشتر، SAN ممکن است به یک شبکه اترنت جداگانه و اختصاصی بین سرور و کاربران نیاز داشته باشد تا ترافیک درخواست فایل را از شبکه FC خارج کند. با اتصال کاربران، سرور SAN و فضای ذخیره‌سازی به یک شبکه FC، حجم‌های SAN به گونه‌ای ظاهر می‌شوند و عمل می‌کنند که گویی یک هارد دیسک به طور مستقیم متصل شده است.

  • چه زمانی باید از NAS یا SAN استفاده کنم؟

انتخاب بین یک دستگاه NAS و یک SAN به درک نیازهای ذخیره‌سازی و حجم کاری خاص شما بستگی دارد. NAS برای محیط‌هایی که اولویت آن‌ها اشتراک‌گذاری مشارکتی و مدیریت ساده است، انتخابی عالی است. در مقابل، زمانی که عملکرد و مقیاس‌پذیری در اولویت قرار دارند، به ویژه برای کسب‌وکارهایی که با برنامه‌های کاربردی با حجم داده بالا سروکار دارند، SAN درخشش پیدا می‌کند.